Categories
Ekonomija

Ljubo Jurčić: Imamo kapacitete za dvostruko veći BDP nego što ga ostvarujemo

Ljubo Jurčić u Vjesniku je komentirao hrvatsku izvoznu ofenzivu pa kaže: Kako mi možemo prepoznati ukus stranca za namještaj ili odjeću kada to ne prepoznajemo ni kod domaćeg potrošača.

11 replies on “Ljubo Jurčić: Imamo kapacitete za dvostruko veći BDP nego što ga ostvarujemo”

Sama činjenica da je netko ovo primjetio već je maleni pomak ka boljem.
Svatko tko je ikada ušao u trgovinu gdje se prodaje odjeća a pootovo obuća ala HR, zna o čemu čovjek priča.

da, moja je višegodišnja teorija da bi kupce hrvatskog namještaja (s posebnim naglaskom na lustere, kuhinjske elemente i kutne garniture) trebalo prilikom kupovine evidentirati i svakako uzimati JMBG (na isti način kako se to radi za seksualne devijante ili narkomane; neka se zna tko je kupio mesingani luster u 2007 godini, nikada ne znaš kada će to dobro doći za diskreditaciju :)

hvala na linku, pogledao sam sliku i po mojoj gruboj procjeni trebale bi mi barem još dvije lobotomije da to uđe u moju kuću a da nije u kategoriji “ogrijev”

Ja sam do sada bio uvjeren da samo ja ne mogu u domaćim trgovinama namještajem naći nešto po svom ukusu, i osjećao sam se kao izdajnik listajuću IKEA katalog.

Na prvi pogled se možda čini smiješno, ali to je zapravo znak da u HR nema razvijenog industrijskog dizajna, da školski sustav ne proizvodi kadar koji je sposoban dizajnirati estetski prihvatljiv, funkcionalan i, najbitnije, ekonomski prihvatljiv proizvod. Zato ćemo, koliko god to bilo teško priznati, još jedno duže vrijeme biti osuđeni na lohn proizvodnju…

Azazrielov komentar je vrlo oštro ubo u srž problema. :)

Dodao bih samo da je uzrok takvom stanju dobrim dijelom cijelo more socijalističkih direktora, koji ne znaju šta je internet, šta je to uopće industrijski dizajn, a kad im netko ponudi pomoć odbijaju to iz ljubomore i straga za vlastiti direktorski ugled. Istovremeno klize prema otkazu, jer im firme propadaju.

Btw. razočarao me Jurčić solidno. Ovaj intervju je pokazao da je on poprimio ohoho političke retorike i razmišljanja. U cijeloj priči nije uspio navesti niti jednu konkretnu stvar koju bi napravio, valjda da mu HDZ ne ukrade ideje. :)
Možemo mi analizirati političare do idućeg tisućljeća, ali dok netko ne ponudi bolji način, promjena neće biti. U ovom intervjuu, nažalost, nisam primjetio boljih ideja. Sve što je gdin Jurčić rekao moglo se čuti i od mnogih drugih aktualnih političara, a opet nitko prstom nije maknuo.

tomo,
ovo je bio interview s političarem o političkoj inicijativi i logično je da čovjek govori o politici

svaka priča ima svoje mjesto i vrijeme, a ovo nije bilo vrijeme za nabrajanje konkretnih problema i mjera

no ponovno, bez osobite potrebe da branim jurčića, ova rečenica koju sam citirao sama po sebi vrijedi cijelog intervjua i baš me zanima možeš li navesti jedan jedini citat bilo kojeg drugog političara koji je toliko konkretan? (a niti onaj zadnji pasus nije loš)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *