Categories
Priroda i društvo

Inoslav Bešker o internetu

U današnjem Jutarnjem, Inoslav Bešker piše o primitivizmu i mržnji kocentriranoj u komentarima na Jutarnjem i Večernjem.

11 replies on “Inoslav Bešker o internetu”

ne razumijem ovaj dio: . Preuzete su manire iz “blogosfere“: internetski portali, pa i oni koji se uklapaju u definiciju javnih obavijesnih sredstava, funkcioniraju kao privatni blogovi anonimnih mrzitelja.

ovaj dio kojeg citira borja ni ja nisam shvatila, ali zato ovaj dio govori sve ..

“Bi li rješenje bilo zabraniti anonimne komentare? Možda. Ali bi time javnost bila prikraćena za jednu mučnu spoznaju: da vidi kakvi smo, mi u Hrvatskoj, kada vjerujemo da smo nekažnjivi. Na što smo sve spremni. Sve do odurnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, poduzetih u prošlom stoljeću, praktički pod svakim režimom i sa svake idejne strane. Internet nam omogućuje da vidimo kako taj tip podlosti nije rezultat samo iznimnih situacija, nije samo reakcija na teške nepravde.”

Ja ne razumijem što ne razumijete. :)

Da su na Internetu — i na Webu i na Usenetu i na torrentima i na IRC-u — oduvijek prisutne sve ljudske gadosti, jednako kao i lijepe, pametne i poučne stvari? Da su dnevne novine kod nas osobito uspješno koncentrirale tu gadost u komentarima posjetitelja? I da su nakladnici matičnih Web-stranica na kojima se ti komentari objavljuju dužni poštivati Ustav RH i ne poticati na mržnju? To uopće nisu Beškerove interpretacije, nego činjenice. Osim svega, čovjek je i pošteno pomeo vlastito (tj. profesionalno-novinarsko) dvorište.

Bešker je u ovom članku meni zanimljiv po tome što sugerira da posttraumatsko stanje nacije (više) ne može biti isprika za takve izljeve, a cijelo vrijeme se servira kao univerzalni alibi.

Borja,
on govori o anominosti komentatora koja je navodno prešla s blogosfere na komentare u novinama, dakle ne bi rekao da je to nešto što loše govori o blogosferi nego jednostavno o običaju koji je prešao eto i na jutarnji

Ognjen,
slažem se u cijelosti, ti komentari su slika društva u kojem živimo, a ta slika nije nimalo lijepa

kužim, a i da slika nije lijepa jasno je svakome tko čita komentare kod njih. otprilike dva tri komentara je dovoljno da se krenu izvlačiti aveti i relikvije prošlosti ;) ali s druge strane, trebalo bi analizirati koliko tih komentara dolazi od istih ljudi, vidim da ima grupa najaktivnijih hatera ;) možda nije sve tako crno

Ja čitam mnogo stranih sajtova, uglavnom na engleskom.

Bešker je u krivu. Neprihvatljivi komentari nisu nikakva hrvatska specifičnost, pa nema smisla niti tražiti nekakve posebne uzroke.

Bešker možda nema dotjecaja sa stranim online forumima. Spreman sam se okladiti da sajtovi poput BBC-a ili NYT-a koji dopuštaju komentiranje određenih sadržaja dobiju desetke provokacija na svaki smisleni komentar. Na blogovima koji dopuštaju komentiranje to je uobičajeno. Vjerojatno bi i mrak imao ponešto za reći o tome koliko komentara ne propušta.

Ajmo pokušati procjeniti broj komentara na sajtu veličine Večernjeg ili Jutarnjeg. Uzmimo da imaju 40 članaka dnevno i deset komentara na svaki u prosjeku, to je 400 komentara dnevno. Ako žele održati komentare “čistima” oni bi vjerojatno trebali platiti nekoga da radi samo to.

šimun,
mrak je dosada propustio 100% komentara, ima svega nekoliko komentara koje sam editirao (recimo manje od 10)
doista nisam imao neugodnih pa čak niti loših iskustava kroz komentare do sada (osim ako se ne računa situacije kada sam bio u krivu pa me neko grubo ispravio, takvih je bilo, no bilo bi od mene neozbiljno da takve komentare brišem)

izuzetno cijenim gospona beškera, no izgleda da ga zadnjih dana hvataju neke kronične boljke, vjerojatno zbog ovih klimatskih promjena, pa je u nizu bisera kao što je onaj o njegovoj ugroženosti kao dalmoša u zagrebu, dodao i ovaj. pri tome kao da je previdio dosadašnji razvoj internetske komunikacije u ‘rvata koji, naravno, ne počinje sa blogom i blogosferom. osim toga promakla mu je i činjenica da su, kad smo več kod blogova i anonimnih mrzitelja, u tome najagilniji upravo njegovi kolege -novinari. pa i oni iz njegove redakcije. a to zna svatko iole upučeniniji u tokove blogosfere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *