Categories
Politika

Rezultati su stigli

Anketa popularnosti političkih stranaka

Rezultati redovnih mjesečnih anketa popularnosti stranaka su obavljeni ponovno krajem rujna. Rujan je bio turbulentan mjesec glede politike jer je na vidjelo izašla afera Verona i afera Brodosplit, kao i Večernjakove optužbe na račun SDPa i njihovog navodnog lobiranja za Actavis.

Očekivano, HDZova popularnost je pala a SDPova narasla. No margina greške kod ovakvih istraživanja je 3% i promjene koje su se dogodile su unutar tih 3% pa ih stoga ne treba uzimati previše k srcu. Istraživanje IRIja koje sam spominjao u prethodnom tekstu je napravljeno na većem uzorku te je daleko mjerodavnije a u njemu se ovako nešto ne vidi (ok, ono je napravljeno prije izbijanja afera no smatram da za čvrsti dio biračkog tijela HDZ/SDPa to neće biti odlučujući faktor).

Nadalje, krajnji rezultat jako ovisi o konkretnoj distribuciji glasova po izbornim jedinicama koje su krojene tako da maksimaliziraju HDZove zone utjecaja i razvodne SDPove jake točke.

I na kraju, jako je pogrešno razmišljati da su SDPovo “target” biračko tjelo prebjezi iz HDZa, jer na putu od HDZa do SDPa ima cijeli niz drugih centrističkih ili desnijih stranaka, a da ne kažem kako će dio nesretnih HDZovih birača otići još desnije prema HSPu. Tako da bi SDP, baš kao i HDZ jačanje svojeg rezultata morao temeljiti na biračima izvan dosega svog političkog nemezisa.

Misao dana:
Opinion polls measure the public’s satisfaction with it’s ignorance

8 replies on “Rezultati su stigli”

Niko ni ne tvrdi da je SDP dobio 3% HDZ-ovih birača. Realno je da je HDZ-ovih 3% birača prešlo u neopredjeljenje i apstinente, dok je SDP pridobio 3% do sad neodlučnih i neopredijeljenih. U principu se politička bitka i vodi za takve birače jer ih je većina opredijeljena bez obzira na afere i slično.
Što se tiče metodologije, slažem se da telefonska anketa Večernjaka ne odražava pravo stanje na terenu (IRI-jeva je tu daleko kvalitetnija i realnija), ali ipak služi kao indikator promjene javnog mijenja. Naime, za pretpostaviti je da Večernjak stalno koristeći istu metodologiju anketom “zahvaća” stalno istu grupaciju građana, pa promjena njihovog stava ipak vjerno svjedoči o trendovima i smjerovima raspoloženja javnosti. Zato, iako metodološki inferiorna IRI-ju zbog svoje učestalosti ipak daje korisne podatke.
Važno ih je pravilno intrepetirati, a nikako ne onako kako to rade novinari onog “smeća”.

Interesantno je da se HDZ opcenito uspio vratiti na razinu “prije Gotovine” sto je i bio razlog pada sa 27% na 19%.
Koji su to pozitivni pomaci koje glasaci vide u tom razdoblju?
Interesantno je da je SDP u posljednjih dvije godine stalno na 20% plus/minus 3%.
Sto znaci da im je biracko tijelo stabilno. S jedne strane to je dobro jer ne pada, ali im je s druge strane i problem – jer se cini da ni ne raste. Ne vidim na cemu bi SDP ovaj put pridobio neodlucne i dobio izbore …

zanimljiv link s obzirom na temu:
Građani ravnodušni na afere Verona i Brodosplit

Inače, zašto mislite da SDP ne bi mogao privući razočarane HDZove birače? Zašto bi razočarani HDZovci bili potencijalni birači desne struje? Mislim da je upravo stišavanje na toj fronti HDZu i donijelo prošlu izbornu pobjedu, a HSP-u već tada donijelo nove birače (iako su i oni sve umjereniji po tom pitanju). Koja je, zapravo, bitna razlika između HDZ-a i SDP-a? Biramo li na osnovi programa, političkog opredjeljenja?

Stranke previše računaju na svoje tradicionalno biračko tijelo, a ostale kao da unaprijed otpisuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *