Categories
Ekonomija

Freakonomics

O Freakonomics-u sam već pisao nekoliko puta. Ukratko, radi se o čudnovatom spoju novinara i ekonomista koji pokušavaju spojiti naizgled nepovezane činjenice pomoću različitih statističkih metoda – a sve skupa je objavljeno u knjizi istoimenog naslova. Knjiga je must read i svakako je pročitajte.

Druga stvar o kojoj sam također pisao je TED, konferencija koja se jednom godišnje događa u Montereyu (California) a koja spaja najpametnije i najbogatije ljude ovoga svijeta kako bi ovi kroz nekoliko dana razmjenjivali ideje. TED ima svoj blog, a prije neki dan je na njihovom blogu osvanuo videocast Stevena Levitta (dakle jednog od gore spomenute dvojce). U ovom videocastu Levitt objašnjava ekonomsku strukturu uličnih bandi, tj. da budemo precizniji objašnjava kako je moguće da ako je dilanje droge i ulični kriminal tako unosan posao kriminalci i dalje žive kod svojih roditelja?

p.s. zadnjih dana sam malo zauzet, a djelomično imam i nedostatak inspiracije pa su se tekstovi prorijedili, proći će mene to

Misao dana:
In the West Bank a group calling itself the Lions of Monotheism fire bombed four churches, telling the Associated Press the attacks were carried out to protest the Pope’s remarks linking Islam and violence. The irony of the statement, and this is often the case we find, was lost on them.

One reply on “Freakonomics”

Sjajan klip, odgledao sam ga ponovno kod tebe ovdje posto sam se tek vratio iz birtije i bas mi je prijao uz ovaj post.
Sto se tice nase drage domovine stvari bas i nisu takve niti priblizno posto mi nemamo tu kariku “foot soldiers’ – kod nas ipak dileri direktno rade sa strankama sto u biti povecava profit znatno. Opet, kod nas je glavna roba marihuana, s obzirom na kolicinu i konstantu prometa koja se ostvaruje – rekao bih da je to glavni prihod od trgovine drogom.

Definicija bande kod nas postoji tek u nekim naznakama, vise su to neki trust klanovi bazirani na poznanstvima i prethodnim random poslovima. No daleko od toga da su kod nas dilerski poslovi tako dobro organizirani. OK, tel. brojevi se mijenjaju svakih mjesec dana, dilaju zenske i random klinci za koji bonkas, ali nista tako struktuirano.

Zakon klip, odoh spavat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *