Categories
Business Priroda i društvo

Usporedba kirurga i mehaničara formule 1

Prije nekoliko mjeseci boravio sam na trodnevnom seminaru u Baškoj Baški na Krku. Tema seminara je bio sustav “20 ključeva” koji načelno promovira Toyota Production System koji se u literaturi naziva i lean manufacturing. Ono što je bilo zanimljivo je da je hotel u kojem smo bili smješteni također u sustavu dvadeset ključeva i imali smo prilike prošetati i popričati s ljudima koji u tom programu sudjeluju. Promatrajući njihove oglasne ploče s ucrtanim ciljevima, indikatorima i grafikonima shvatio sam kako se pojedine tržišne zakonitosti njihovog hotelijerskog posla mogu sasvim solidno upotrijebiti i u mom businessu s kojim nema niti jedne jedine meni vidljive dodirne točke.

Operaciona dvorana i F1 boks Gornje priče sam se sjetio kada sam prije nekoliko dana u svom redovnom obilasku naletio na ovu sliku na TEDblogu. Navedena ilustracija je samo dokaz ideje koju zagovara Tom Kelley koji tvrdi da “je moguće kreirati nešto novo i bolje kroz spajanje dvije do tog časa totalno nespojive i nezamislive ideje”. Nakon što su uspjeli natjerati liječnike da operacionu dvoranu zamijene s pitstopom na NASCARu, odnosno nakon što su liječnici iz Londonske bolnice Great Ormond Street Hospital for Children posjetili Ferrarijev tim.
Rezultat ovog neočekivanog spoja je transformacija odjela za intenzivnu njegu u centar tihe preciznosti, a komplikacije su značajno smanjene.

Misao dana:
Money will buy a bed but not sleep; books but not brains; food but not appetite; finery but not beauty; a house but not a home; medicine but not health; luxuries but not culture; amusements but not happiness; religion but not salvation; a passport to everywhere but heaven.

6 replies on “Usporedba kirurga i mehaničara formule 1”

nekada sam mislio da nije dobro bacati ideje, bez kontrole..a sada sam pobornik da sve ideje treba staviti na stol…pa makar one izgledale u prvom trenutku glupe..
i rezultat je često bio da se ipak ta ideja spojila sa nekom drugom..”pametnijom”..boljom

vragolan, hotel corinthia je sjajan hotel, jako dobro smo se proveli i da je bio dan više bilo bi još bolje (još malo bazena i wellnesa ne bi mi bilo škodilo); zapisao sam ga na mjesta koje treba posjetiti ponovno, idealna lokacija za otići i opustiti se na koji dan (naravno, ne unutar sezone, recimo sada u jesen ili negdje tamo oko ili poslije uskrsa)

p.s. jedina, ali doista minimalna zamjerka koju bih mogao imati je bila hrana, mi smo doduše bili tamo na punom pansionu (nije bilo riječi o ala carte izboru) – i da budem precizniji, hrana je bila dobra (korektno skuhano/pečeno, čak bih rekao i vrlo veliki izbor, deserti su bili jako fini), ali nije bila za pamćenje (osjetljiv sam na hranu pa pamtim takve stvari)

Ima ima još sličnosti: u Ferrariju se Barrichelu na izmjenu guma pukom greškom donese 3 gume iz jednog seta, a četvrtu iz sasvim drugog (i tako ga se onemogući da završi na prvom mjestu ispred privilegiranog Michaela), u bolnicama se siromahe stavlja na popis čekanja koji je duži nego njihov životni vijek bez zahvata, dok privilegirani prolaze preko reda. Zbog greške lollipop men-a, Michael prerano kreće iz boksa što rezultira prelomom noge glavnog mehaničara, a u bolnici, zbog ničije pogreške, Maškarin s operacije slijepog crijeva izlazi bez noge. U Ferrariu usred borbe za naslov Michaela ostavljaju da čeka u boksu iza Masse, a u riječkom KBC-u moju malenkost s teškom upalom slijepog crijeva ostavljaju od 15:30 do 20 h da na hitnoj čeka na pregled, pa potom do 00:30 na operaciju da bi mu ujutro rekli da je crijevo bilo gangrenozno i da nije smio toliko čekati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *