Categories
Politika

Dao Bog da živimo u zanimljivim vremenima…

U svome govoru prije četrdesetak godina u Cape Townu u Južnoj africi, J. F. Kennedy izgovorio je rečenicu There is a Chinese curse which says, “May he live in interesting times.” Like it or not, we live in interesting times…
Upravo ta rečenica mi je pala na pamet jutros kada sam se vozio na posao i čuo vijesti na radiju 101 koje citiraju Večernji list koji je pak danas donio članak koji donosi sumnju o tome da li je hrvatska pregovaračka ekipa komisiji europske zajednice prezentirala lažne podatke o stanju našeg školstva?

Jednom davno, dok sam jedno vrlo kratko vrijeme bio polulegalni dio državne uprave znam kako su se štancale brojke i kako je u određenim trenucima za određene potrebe bio mobiliziran svatko tko je uopće bio na platnome popisu, pa je tako primjerice u obaveznom osiguranju skupova koji su početkom devedesetih bili donekle antiteza mitinzima s druge strane granice bili prisutni daktilografi ili čistaćice u svojstvu službenih osoba.

Možda s takvim iskustvom je neki niži činovnik, a sve u cilju da naša znanstvena slika bude bolja, dodao koju tisućicu zaposlenih profesora na izvještaju europskoj komisiji, ili mu se slučajno “omaknuo” excel, ili je pak na 1001 način brojka misteriozno narasla do prijavljenih 8.000 sveučilišnih profesora dok i u stvarnosti (kažu neimenovani izvori) ima svega nešto malo manje od 4.000 što ozbiljno mijenja statistiku. Isto tako “navodno” je friziranje ovog podatka dovelo ili će dovesti do toga da ćemo biti u stanju pokupiti malo manje novaca nego što smo mogli dobiti – što je po meni manji problem, u odnosu na pitanje kredibiliteta u pregovorima koji bi ovakvim samostalnim interpretacijama ozbiljno došli u pitanje.

Teško je povjerovati da bi netko iz vrha vladajuće strukture namjerno naložio takvu ozbiljnu grešku, no ono što se vjerojatno desilo je da je netko na vrhu rekao “Neka se to riješi!“, pa je onda kroz sustav pokvarenih telefona kakvima obilujemo u državnoj upravi, neki nadobudni činovnik pretjerao u svojim procjenama misleći kako će impresionirajući one koji slušaju njegovo izlaganje (jer svi vole čuti dobre vijesti, baš kao i prethodnu vijest o odličnom rastu BDPa) skupiti sebi nekoliko pozitivnih bodova sve dok mu se (vjerojatno jučer navečer ili jutros) nebo nije srušilo na glavu.

Baš kao što sam to i napisao prošle godine u listopadu; “Do početka pregovora nas je čuvala europska unija, a danas se moramo čuvati sami“. Kao što se vidi iz gore navedenog primjera, taj posao radimo jako loše.

Misao dana:
I put instant coffee in a microwave oven and almost went back in time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *