Categories
Blog

RSS

Najjednostavniji način da redovito čitate Mračni blog (kao i mnoge druge sjajne blogove) je da iskoristite neki od RSS čitača.

RSS je kratica za Realy Simple Syndication ili u grubom prijevodu “Doista Jednostavna Distribucija“.

Svaki blog (barem oni koji drže do sebe), prilikom kreiranja novog teksta kreiraju i odgovarajući XML dokument koji se pohranjuje na za to određeno mjesto na blogu. Ako imate RSS čitač i pretplatite se (pod pretplatite smatram na to da se samo upišete u popis primatelja, nikakva novčana zamjena nije potrebna) kada ga pokrenete on će automatski pogledati da li na Mračnom blogu ima novih sadržaja te će ih downloadati.

RSS ukratko fukcionira na način donekle sličan vašem email programu te iz jedne aplikacije (tzv. agregator ili feeder) bez nepotrebnog klikanja možete u vrlo kratkom roku pročitati sve blogove koji Vas interesiraju, uključivo i Mračni blog. RSS nije ograničen samo na “samostalne” blogove već i na sve one koji se nalaze na javnim blog servisima poput blog.hr, mojblog.hr ili bilo kojim od većih svjetskih blog servisa poput typepad-a ili wordpress-a.

Na Mračnom blogu u ovome času postoje dva međusobno različita RSS izvore (engl. feed-a), jedan distribuira postove, dok drugi distribuira komentare. Instrukcije o tome kako se pretplatiti na RSS feedove s ovog bloga možete pronaći na dnu svake stranice, a vaš RSS čitać će ih najvjerojatnije ionako pronaći sam ako ga uputite na ovu web adresu.

Kako RSS tehnologija funkcionira možete pročitati na HowStuffWorks ili na Wikipediji a popis aplikacija za čitanje RSS izvora možete pronaći ovdje (također Wikipedia).

Nabavite svoj RSS agregator već danas, a zahvaliti mi možete i kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *