Categories
Ostalo

I was only kidding… (3:30, Weird Al Yankovic, Off The Deep End, 1992)

Prije 364 dana napisao sam popis predviđanja za 2005. godinu; Dolje niže je taj popis još jednom, ali i komentar da vidimo koliko sam blizu ili daleko bio od početnih očekivanja;

1. Stipe Mesić će biti predsjednik (ali bojim se u drugom krugu)
Ovaj je bio easy one; no da je Mikšić fakat dobio poziciju drugog kandidata moglo se lagano dogoditi lančani efekt i danas bi imali drugoga predsjednika.

2. HDZ će i dalje tonuti po popularnosti, a krajem godine bi se koalicija mogla napokon raspasti i dovesti do izbora
Da, HDZu po svim kriterijima pada popularnost, no mišljenja sam da je primjerice trenutno stanje samo privremenog karaktera. Ivo je u posljednjoj godini pokazao impresivne količine sposobnosti da izvrne situaciju u svoju vlastitu korist odlučno demantirajući samoga sebe u više nego jednom primjeru; iz njihove nesposobnosti ili nekoordinacije svako malo netko istrči s nekom glupošću i onda to Ivo odlučno demantira i neposredno nakon toga se pojavi u dnevniku.

3. Gotovina će i dalje biti na slobodi
Gotovina me doista razočarao, jednostavno ne vjerujem da je zdrave pameti (ili bez dogovora) odlučio odsjesti na vrlo frekventnom turističkom odredištu, bez ikakve maske i još se povrh toga prijavio u hotel s lažnom putovnicom za koju i vrapčići znaju da je ima. Kao što sam napisao, nedostajala je jedino neonska reklama.

4. Kuna će ostati stabilna, ali vjerojatno na nešto slabijem tečaju od trenutnog
Da li je itko primjetio da je naša kuna valuta koja ima stabilnu vrijednost već deset godina, da imamo inflaciju dok se tečaj istovremeno ne pomiče niti milimetra, te da imamo deficit i tečaj je čak i unatoč tome stabilan i unutar minimalnih oscilacija. Naša prava valuta je u stvari EUR, samo nam to još nitko nije rekao.

5. Država i njezina ekonomija će nam i dalje stabilno ići nizbrdo
Ovo je pitanje perspektive, ja doista ne vidim što je to ova vlada napravila na ekonomskom planu jer oni jednostavno ne donose nikakve zakone koji se dotiču gospodarstva.

6. Pregovori za EU će početi i bez Gotovine u Haagu
Unatoč tome što je Gotovina u Haagu, pregovori su počeli bez njega. No bojim se da je to bilo pitanje tehnike pa iako je sama rečenica pogođena, interno si pišem minus na ovu temu.

7. Nakon lokalnih izbora, SDP će biti daleko jači u koaliciji SDP/HNS U Zagrebu, ali će koalicija biti jedva da pokrije većinu
Da, SDP je pokupio praktički apsolutnu vlast u gradu dok je HNS nestao u magli pomračine.

8. Nakon lokalnih izbora, pokazati će se dosta lošiji rezultati HDZa u odnosu na parlamentarne
Ovo se nije dogodilo, odnosno je ali u daleko manjoj mjeri od očekivane. HDZ i dalje ima šutljivu ruralnu većinu koja uredno odrađuje izbore. Izborni rezultati tto jasno pokazuju.

9. Očekujem rast radikalizma na svim razinama
Heh, još jedna sigurna oklada, to je kao da sam napisao da će pasti kiša u 2005.

10. T-HT neće dostići 100.000 ADSL korisnika u 2005
A eto prije neki dan su dostigli, no iskreno ta metodologija mi se čini malo čudnovatom i imaju ogromne i donekle neobjašnjive skokove korisnika. Ne vidim što bi dobili/izgubili lažiranjem podataka ali recimo da im vjerujemo na riječ.

11. Broadband internet neće pojeftiniti (barem ne značajno)
Pretplata se prepolovila i krajem studenog su nam upgradeane brzine; dakle za manje novaca dobijemo više. Ovisno o prometu koji ostvarujete to može biti ali i ne mora neka značajna promjena. Čekam da pojeftini onaj 512MB blok.

12. Treća GSM mreža će napraviti ogromni price_cut na tržištu, besplatnih telefona i telefonskih brojeva (kartica) ko u priči, cijena razgovora neće pasti više od 20%
Tele2 je krenuo nekako šlampavo, a reklamna kampanja uz rijetke izuzetke je iznimno iritantna i donekle omalovažavajuća (misli, kada ti na plakatu napišu da si glup ako ne prihvatiš njihovu ponudu onda je to doista malo bezobrazno i nešto što si ne bi smjeli dozvoliti).

13. Pravo otkriće će biti alternativni operateri u fiksnoj telefoniji, odjednom se vidi da se velike (i brze) pare vrte u tom krugu
Očigledno je tu veliki interes, no do današnjeg dana imamo samo dva operatera koji doista i funkcioniraju. Očekujem da će u slijedećem razdoblju to postati malo zanimljivije i razrađenije a i duboko sam uvjeren kako je to dugoročna strategija HTa da milijun i nešto malih korisnika zamijeni sa manjim brojem velikih operatera koji onda objektivno preprodaju HTovu uslugu.

14. Do kraja godine, vijeće za telekomunikacije daje dozvolu dvadesetom operateru u fiksnoj telefoniji
Nije mi se dalo brojati, no brojka ako nije prešla 20 je sigurno vrlo blizu. Računam da sam ovo pogodio.

15. U Iraku ništa nova, izbori prošli, svi tvrde da su namješteni, ameri ne povlače vojsku
U doba telekomunikacija svako prebrojavanje koje traje više od nekoliko sati mi liči na inženjering i ameri nisu nikakvi izuzetak (pročitajte samo knjige Michaela Moorea o američkim izborima i skužiti ćete kako mi ni u nacrnije doba demokracije tako negdje u drugoj polovici devedesetih nismo bili tako nisko kao oni).

16. Dolar nastavlja tonuti (slabijim tempom, kreće u oporavak u drugoj polovici godine)
Dolar je doista prešao 1.34EURa u jednome času i sada se oporavio na 1.18 (ili tako nekako).

17. Cijena nafte u proljeće/ljeto opet vrtoglavo raste
Kada sam mislio na vrtoglavo, definitivno nisam mislio na razinu koja je bila kratkotrajno postignuta. Ako malo bolje razmislite, cijena nafte se nije toliko značajno promijenila pa stoga mislim da je razlika cijene apsorbirana u distribuciji, a kako od nafte dolazi sve i svašta mislim da nam pravi val poskupljenja tek stiže.

18. Veći teroristički napad negdje u svijetu, vjerojatno u europi
Jedna riječ: London.

19. MSov Longhorn dobija još barem jedan produžetak tokom godine
Vista ipak stiže, u drugoj polovici 2006 kažu neki. Jedva čekam. Ovo je isto bio sure bet.

20. SUN ili ide u bankrot ili ka neko kupuje
Ovo se nije dogodilo, no SUN je i dalje u ozbiljnim problemima jer on jednostavno nema strategiju niti proizvode koji bi im osigurali budućnost; ako su i preživjeli to su napravili na ogromnih cache rezervama na kojima sjede.

21. Tanka fina linija između proizvođača računala i kućne elektronike je sve tanja i tanja
22. Windows Media Center postaje pravi hit i must_have
Ove dvije točke sam spojio u jednu jer je to i bit cijelog predviđanja. Windows media centar je doista postao hit iako ga kod nas ljudi ne koriste previše. Ja bih si možda kupio jedan u slijedećoj godini, a čisto fore radi to bi mogao biti macmini sa intelom kojeg očekujem u siječnju.

23. Wireless postaje sve i svašta, niču prvi (permanentni) hrvatski wireless hotspot-ovi
Kod nas to sve ide jako sporo, no u americi je wireless postao comodity koji se očekuje praktički svugdje. No to je i pitanje kulture, jer kod nas ipak još ne viđate ljude koji hodaju po gradu i sjednu na kavu i tipkaju na svoj centrino notebook.

Da li sam bio dobar, prosudite sami.

Misao dana:
The future is here. It’s just not widely distributed yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *