Categories
Priroda i društvo

Media sustainability index

Jučer sam bio član panela (bilo nas je negdje petnaestak) gdje smo u gotovo pet sati diskusije razglabali o pokazateljima održivosti medija (MSI) što je istraživanje koje svake godine radi organizacija IREX u osamdesetak zemalja svijeta.

Prošlogodišnje istraživanje možete downloadati ovdje (pazi, PDF na 312 stranica).

Riječ je ukratko o upitniku koji sadrži četrdesetak pitanja o medijima, počevši od tržišnog položaja i utakmici, utjecaja države i politike na medije, do profesionalnosti novinara i urednika, odnosa publike prema medijima te cijelom nizu zanimljivih parametara koji su vrlo detaljno pobrojani te se prilikom donošenja ocjene mora paziti na cijeli niz različitih elemenata. Sve skupa se potom svodi na grupe pokazatelja i u konačnici na ocjenu zemlje.

Ako ste medijski djelatnik i ako vas to zanima svakako bacite pogled na istraživanje.

Razlog zbog kojeg sam ja bio sudionik panela, makar se osobno ne smatram medijskim djelatnikom je to što je IREX odlučio u medije sve više i više uključiti i nove medije, pa smo boje interneta branili Đurđica Klancir (s tportala), Toni Gabrić (h-alter) i ja, s time da sam ja u biti bio predstavnik blogerske, građansko-novinarske generacije. Nadam se da će moje ocjene pomoći objektivnom promatranju održivosti medija u Hrvatskoj za 2011 godinu, a drago mi je da sam bio predstavljao građanske novinare i bio ravnopravni diskutant s nizom vrlo zanimljivih imena.

Misao dana:
The media’s the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that’s power. Because they control the minds of the masses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *