Categories
Priroda i društvo

Čistilište

Proteklih nekoliko tjedana je bilo vrlo živo, no nekako si mislim kako bitne stvari ostaju neizrečene. Ivo Sanader je tako svojim čudnovatim manevrom izazvao cijelu lavinu događanja koja se u biti tek počinje otplitati. ako malo bolje razmislite, malo je nejasno što je Ivo u stvari mislio učiniti s tom nesretnom press konferencijom? Kao prvo, moramo se dogovoriti oko stvarnih motiva njegovog odlaska i ambicije da vodi vladu poput maketara ili ne. Mislim da je očito da se Jadranka Kosor, ako je i ikada bila lutka na žici, vrlo brzo otkinula i već mjesecima svira svoju pjesmu. Ostatak ekipe iz vrhuške što Vlade što HDZa odlučio se za taktiku zbornog pjevanja, te je prva postava uz izuzetak Luke Bebića odlučila svoju sreću potražiti pod skutima Jadranke Kosor.

Kako bi se obračunala s pučistima, krenula je jedna klasična čistka koja ovoga puta (barem se tako čini) mora dovesti i do same glave Pančićeve hobotnice, a koja je sakrivena u liku i djelu gore spomenutog Sanadera. Zanimljivo je kako su brzo i bezbolno napravljene promjene u saborskoj strukturi kluba HDZa, a još je zanimljivije kako je Mladen Barišić zauzeo kritičnu poziciju u ovom trenutnom igrokazu koji objedinjuje direktore javnih poduzeća, čelnika carine ali i samog premijera. Proces naravno nije gotov i on se nastavlja, a nejasno je što će se sve otpetljati i koje ime će ispasti iz igre. Čini se (neovisno o motivima) kako Jadranka relativno ubrzanim tempom iz HDZa čisti ekipu koja je sa Sanaderom žarila i palila posljednjih desetak godina.

Jedino što ostaje nejasno je motiv Ive Sanadera na toj pressici te da li je to jedna kolosalna pogreška u procjeni odnosa snaga, ili bitka još traje.

Istovremeno, Jadranka Kosor je pohapsila ili smijenila praktički sva javna poduzeća te se čini kako se i ovim preostalima smiješi rapidni kraj mandata. time je uspjela osvojiti većinu hrvatskog puka, no makar je popularnost vlade na povijesno visokoj razini, treba jednako tako uzeti u obzir kako i dalje više od dvije trećine ljudi smatra kako zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Tu je u stvari i bit cijelog problema, jer su predsjednički izbori i ovaj HDZov igrokaz zauzeli naslovnice na nekoliko mjeseci sve dotle dok se u pozadini apsolutno ništa suvislog promijenilo nije i kvazi ekonomski program vlade za izvlačenje iz recesije ne donosi ama baš nikakve rezultate. Naravno, politika kruha i igara može zaokupiti javnost na neko vrijeme, no prije ili kasnije magla će se spustiti, rulja stišati a vlada neće imati što za pokazati – dapače, čini se kako ćemo ostati (ili smo barem na dobrom putu) kao jedina ili jedna od rijetkih zemalja koja će potencijale ove krize dovesti do svog negativnog maksimuma.

Pažnju javnosti bi trebalo nekako usmjeriti na ekonomiju i ekonomske pokazatelje koji i dalje nisu ohrabrujući, a u što se možete i sami uvjeriti samo šetajući shopping centrima i brojeći novozatvorene dućane.

Samo letimični pogled na dnevni red Sabora daje jasno do znanja da nema nekih velikih zakona koji će imati osobito bitan ili kratkoročan uspjeh u borbi sa situacijom u kojoj smo se našli.

Iz svih gornjih razloga, ja i dalje smatram da se ništa bitno promijenilo nije, da i dalje kopamo po mulju tražeći dno, a da čistilište kroz koje prolazi HDZ više služi za njihove vlastite unutarnje interese i odnose moći nego za dobrobit društva u kojem živimo; jest da je zabavno promatrati, ali dodane vrijednosti za društvo u tim aktivnostima u biti nema.

Misao dana:
As soon as someone is identified as an unsung hero, he no longer is.

One reply on “Čistilište”

Ivi Sanader prisiljen na ostavku odlazi s mjesta premijera. S obzirom da je sa svojom ekipom odgovoran za desetke, pa čak i stotine opljačkanih milijardi novaca raznih valuta, nije mu u interesu odgovarati za to. Osoba koju postavlja na svoje mjesto je vjerojatno osoba kojoj najviše vjeruje da će mu štitit dupe.

Nakon toga događa se naizgled kopernikanski obrat, u kojem se Jadranka Kosor okreće protiv svog dotadašnjeg šefa, presvetog uzora i političkog mecene i “pokreće” odnosno dozvoljava istrage protiv mnogih članova gore opisane ekipe. I pridobiva javnost na svoju stranu.

Zar je doista moguće da se Ivo toliko zeznuo i da nije nikakve sigurnosne mehanizme postavio da ga štite i kad ode?

Što ga Jadranka i njihovi kmetovi više pljuju kroz medije, budite sigurni, to su si privatno sve bolji i mirniji. Kad zatreba, Ivo ponovno napravi predstavu i kao da glumi babarogu zaprijeti da će se vratit. I naivni narod još više pruža ruke prema Jadranki.

U tom tragikomičnom igrokazu, na kraju imamo situaciju u kojoj se ništa promjenilo nije. Nekolicina pijuna je žrtvovana, nikakve štete po visoko pozicionirane hobotnicaše, jedini koji nešto ozbiljnije istražuju su austrijanci, no dok je hdz na vlasti ne smiju samo tako izlaziti s previše stvari u javnost da ne naprave diplomatski incident i ne ugroze ekonomske interese u hrvatskoj.

Dokle god bude potrebno, cijela država će zveckati perima prema Sanaderu i svojti, no svakim zveckanjem smo sve dalje od ikakve pravde, kazne, ikakvog realnog i pravno ispravnog sudskog procesa, a kamoli, nedaj Bože, od popravljanja štete ili vraćanja opljačkane imovine.

Od najgoreg rejtinga u povijesti, do toga da Jadranka kosor skida Mesića sa prvog mjesta svih lista popularnosti, uz hrpu “bodova” u domaćoj i stranoj javnosti, i to sve u samo nekoliko mjeseci.

To ide toliko daleko da je čak žena odlikovana titulom osobe godine na balkanu, i dotle da joj oporba daje 6 mjeseci (!!! SIC) odrješene ruke, u kojoj oni neće bit oporba nego će šutit i ne mješat se u njene poslove. A država brže nego ikad srlja u propast.

Za takve velemajstorske manipulacije im skidam kapu, stvarno nema boljih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *