Categories
Blog

Marko Rakar član Upravnog odbora Međunarodnog udruženja političkih savjetnika – IAPC

ZAGREB, 01. siječnja 2010. – Marko Rakar, komunikacijski savjetnik, postao je član Upravnog odbora Međunarodnog udruženja političkih savjetnika (Board of Directors, The International Association of Political Consultants – IAPC) za 2010. godinu. Članom Upravnog odbora IAPC-a Rakar je postao na godišnjoj konferenciji u Panami. Među 12 članova Odbora, Rakar je jedini s područja središnje i istočne Europe. Marko Rakar je trenutno angažiran u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića kao voditelj novih medija i komunikacijske infrastrukture.

Međunarodno udruženje političkih savjetnika – IAPC (http://www.iapc.org/) je organizacija profesionalnih političkih savjetnika i stručnjaka posvećenih poticanju i razvoju demokracije diljem svijeta. IAPC je osnovan 1968. godine u Parizu, a jedan od ključnih poticatelja njegova osnivanja je Joe Napolitan, čovjek kojem se pripisuje kreiranje naziva politički savjetnik, odnosno konzultant.

Najvažnije aktivnosti IAPC su godišnje konferencije koje se održavaju na području zemlje ili u regiji u kojoj se odvijaju zanimljiva politička događanja, prije svega značajne promjene. Polovina konferencije je, uglavnom, posvećena političkim događanjima zemlje ili regije domaćina, a u drugom dijelu članovi IAPC-a raspravljaju o događanjima u cijelom svijetu.

Marko Rakar je u fokus domaće javnosti došao nakon skretanja pozornosti na problem popisa birača, odnosno pronalaženjem alata, http://popisbiraca.pollitika.com/, kojim se moglo pokazati kako i u kojim područjima Republike Hrvatske nesređeni birački popis omogućuju manipulaciju izbornih rezultata. Osim toga, Rakar je osnivač i vlasnik kolaborativnog bloga http://pollitika.com/, etabliranog mjesta na Internetu gdje se vode otvorene, ponekada i žestoke, rasprave o društvu i politici u sadašnjem trenutku. Zbog angažmana na Internetu, Marko Rakar je bio dobitnik The 2009 e-Democracy Awards. Nagradu dodjeljuje world eDemocracy forum i PoliticsOnline pojedincima i organizacijama koje su postigle mjerljivu političku promjenu kroz upotrebu interneta.

p.s. sorry što blog koristim za objavu PR-a no odnosi se na mene i mislim da je bitno da to imate na umu dok čitate; usput, mislim da će se za desetak dana malo smiriti situacija pa se vraćamo na regular programming

5 replies on “Marko Rakar član Upravnog odbora Međunarodnog udruženja političkih savjetnika – IAPC”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *