Categories
Gadgets

Virtualizacija na Windows 7

Moj projekt zamjene i upgradea IT infrastrukture se bliži kraju. Instalirao sam na svom (novom) računalu u uredu Windows 7 Ultimate i to 64bitnu verziju (to računalo mi ima 8gb memorije pa zašto ne iskoristiti maksimum).

Prije nekog vremena pokušao sam se igrati s virtualizacijom na windowsima XP koje sam imao na notebooku, no to nije dobro funkcioniralo zato što je bio problem s licencama. Naime, iako je VirtualPC u stvari badava, licenca OSa kojeg instaliraš na taj virtual PC nije. Naravno, mogao sam pokušati instalirati još jednu instancu windowsa XP kojeg sam ionako imao instaliranog na samom notebooku (eto rekurzije), no Lenovo notebooci ne dolaze sa install diskovima nego recovery particijom koju je moguće pretvoriti u nekoliko CD/DVDova što sam i napravio. Problem je u tome što je instalacija custom, i ona ne dozvoljava instalaciju VirtualPCa bez da se ponovno kreira recovery particija što je dodatnih 5gb prostora na disku što si nisam mogao priuštiti. Ne treba reći da OEM key kojeg imam na notebooku nije bilo moguće upotrijebiti s normalnim XP install diskom – tako da je propala ideja da imam virtualni XP na XPu.

Sa Windowsima 7 situacija se promijenila zato jer je Microsoft odlučio otkantati totalnu backward kompatibilnost i neke od aplikacija jednostavno ne rade na windowsima 7. Konkretni primjer relativno čestog komada (besplatnog) softvera je MSDE – Microsoft SQL Desktop Engine, koji u svojoj verziji 2000 ne može raditi na Windowsima 7 (a to mi je preduvjet za jednu drugu aplikaciju). E dakle, windows 7 ima tzv. XP mode što je u stvari totalno legalna i full licenca windowsa XP professional a kojeg je moguće pokrenuti na Windows 7 virtual PCu i na koji onda možete instalirati štogod trebate ili želite. To sam ja naravno i učinio i stvar šljaka besprijekorno. Jedini limit koji vidim je problem broja boja, jer mi virtualni video adapter dopušta samo 16bitnu boju što je za neke stvari malo (iako, više na estetskoj razini nego funkcionalnoj).

Windowsi 7 rade više nego ok (dopada mi se i ovaj security essentials kojeg čini se morate instalirati preko firefoxa jer ako probate download iz explorera onda kaže da MSE nije podržan u našoj zemlji), a virtualizacije mi se dopada jer onda neke stvari koje bi morale ostati u “pješčaniku” mogu doista tamo i ostati bez da zagade bespotrebno samo računalo.

Misao dana:
A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.

2 replies on “Virtualizacija na Windows 7”

Hmmm, da vidimo. Znam, znam (naravno!), hvala ne, ovo ne znam što je ali vjerojatno znam :D, naravno (sad jel bi stajala to je drugo pitanje), svakako, ovo radim svaki mjesec, i ovo jesam (JNA), hmmm možda, izazov ali mislim da bih mogao, ovo nikako, ovo uvijek :D, ako treba, svakodnevno, i ovo, ovo jesam ali ne bih ako ne moram hvala lijepa, od ovoga živim, ovo nema frke (samo je “tasty” pod upitnikom), ako treba, a ovo zadnje vjerujem da budem. ;)

Sve do Viste nije mi padalo na pamet koristiti neki drugi OS. S vremenom se čovjek navikne i prihvati, usudio bih se reći, priličan broj (loših) stvari kao normalne. Kad sam prošle godine osnovao tvrtku i izračunao koliko ću morati potrošiti na licence kako ne bih imao problema s inspekcijama, shvatio sam da moram pronaći alternativno rješenje ili istresti skoro 25’000 kn za softver. Nakon što sam malo istraživao i raspitivao se, Linux mi se isticao kao logično rješenje. Mislim da mi je prijelaz na Linux jedan od najboljih poteza u ovih zadnjih 15-16 god. otkako se služim računalom. Sada žalim što sam prebrzo odustao od linuxa kad sam ga isprobavao prije cca 6-7 god. Ne pada mi na pamet instalirati Windows OS (bilo koji), osim možda u virtualnoj mašini. Čisto zato da neke stvari ostanu u pješčaniku bez da zagade računalo :-)
Da ne pričam kako mi je cca 25’000 kn ostalo u džepu samo zato jer nisam izabrao Microsoft ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *