Categories
Gadgets Internet Priroda i društvo

BUG, sretan ti rođendan

Ovih dana informatički časopis BUG slavi 200ti broj i mislim da je to sasvim dobra prilika da odete na kioske i kupite ga (ima još jedan sjajan razloga ali o tome malo kasnije).

Časopis BUG je nastao početkom devedesetih i drago mi je da sam jedan od onih koji su sudjelovali u njegovom pokretanju. Sjećam se kako smo se sastajali u tadašnjim prostorima redakcije Globusa koja je bila locirana na kaptolu, u nedjeljnim jutarnjim terminima i diskutirali tjednima o tome kakva bi morala biti novina koja se bavi računalima. To je trajalo mjesecima no koliko god mi ideja imali na kraju je stvar uvijek bila padala na novcu, kojeg je u jednome času ponudio i osigurao Nenad Kokić iz tvrtke inServis (u kojoj sam ja tad gradio jednu od valjda prvih privatnih računalnih mreža u Hrvatskoj; Nenad je kasnije umro, no da je kojom srećom poživio sasvim sigurno bi igrao i puno veću i zamjetniju ulogu od ove).

Na DVDu koji se nalazi u prilogu časopisa nalazi se PDF prvog i stotog broja BUGa i zanimljivo je to pogledati ponovno, skoro pa dvadeset godina kasnije.

BUG informatički časopis

U prve dvije godine izlaženja BUGa, ako se dobro sjećam, većina uvodnika u teme broja je izašla iz moje tipkovnice, a ako gledate samo imena koja su prošla kroz reakciju BUGa sasvim je jasno kako su to ljudi koji su uglavnom trajno ostali u informatičkoj industriji i koji su i danas bitni dijelovi te industrije.

BUG je odgovoran za sasvim solidan dio mojih današnjih prijatelja i poznanika, čak i za puno poslovnih prilika (iskorištenih i neiskorištenih) i makar se iz puno razloga nisam zadržao u BUGu više od prve dvije godine – prijatelji i tamo stečeno znanje i iskustvo me sasvim sigurno trajno obilježilo i sretan sam zbog toga.

BUGovci, i ovi sadašnji i oni bivši – sretan nam 200ti broj :).

p.s. drugi sjajni razlog za kupovinu 200tog broja je mobilni internet. Naime, skupa s BUGom dolazi i bon d VIPneta s kojim možete ostvariti 50kn popusta prilikom kupovine USB sticka za mobile internet (i platite ga svega 125kn što je kikiriki cijena), a s drugim bonom možete dobiti i tromjesečno surfanje od 200mb mjesečno (u nekom prepaid modu) i to totalno besplatno. Dakle, ako do sada niste imali mobilni internet (ja recimo nisam, koristim bberry iako mi je stick povremeno trebao) nema bolje opcije nego zgrabiti ga na ovaj način.

Misao dana:
The appearance of a thin red beam of light under my office door and the sound of one, then two pair of feet meant my demise was near, that my journey from gum-shoe detective to international agent had gone horribly wrong, until I realized it was my secretary teasing her cat with a laser pointer.

3 replies on “BUG, sretan ti rođendan”

Cestitke…and one memory…kada je nasa tada jednogodisnja kcerka, u tajinom narucju, toliko vec kioska obisla u OS da se sama navirivala u kiosk i pitala prodavace ‘jel stigo Bug?’ :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *