Categories
Ekonomija Politika

Napokon najbolji na svijetu

U Glasu Istre osvanuo je članak koji govori o tome kako smo po posljednjem izvještaju Svjetske banke napokon izbili barem u nečemu na prvo mjesto. Vjerovali vi to ili ne, ali Hrvatska je zemlja s najvećim rastom BDPa na svijetu.

Hrvatska je lani ostvarila najviši rast BDP-a per capita na svijetu, objavili su Svjetska banka i The Economist. Usto, u prvih sedam godina 21. stoljeća BDP je povećan čak za 88,6 posto, po čemu je naša zemlja danas jedna od deset najdinamičnijih ekonomija. Ivo Jakovljenić za Glas Istre piše kako presudan utjecaj na povećanje BDP-a imaju uvoz, enormno zaduživanje u inozemstvu i rasprodaja najkvalitetnijih potencijala strancima. Visoko povećanje uvoza odlično puni državni proračun, čemu pomažu i poskupljenja naftnih derivata, hrane i komunalija. Općenito zaključuje da je ovaj rast rezultat potpuno pogrešne razvojne i makroekonomske politike. (Glas Istre)

A to me podsjetilo na slijedeći filmski isječak:

Totalno je impresivno da jedan jedini puta kada dobijemo barem jedan pokazatelj koji bi u normalnim situacijama morao pokazivati na nešto dobro, pozitivno i općenito obečavajuće – kako mi čak i taj pokazatelj dobijemo iz totalno pogrešnih razloga. Kako li nam to samo uspijeva?

Misao dana:
Philip Evans: Cody Jarrett…
Hank Fallon: He finally got to the top of the world… and it blew right up in his face.

One reply on “Napokon najbolji na svijetu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *