Categories
Politika Priroda i društvo

Dan poslije sutra

Jučerašnji dan je bio prepun zanimljivosti a kako se čini i današnji će biti još bolji, nakon privremenog zatišja politika ponovno udara i počela je nova runda.

  • Jučer je državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev u aferi Brodosplit. Ovaj zahtjev je zabavan po nekoliko parametara od kojih je prvi definitivno taj što je DORH po prvi puta iskoristilo mogućnost da podnese istražni zahtjev i bez završene policijske istrage (tek toliko o tome kako je policija u splitu sposobna i motivirana dovršiti ovu istragu). Pritisak je bio jednostavno prevelik i nešto se moralo učiniti, no kako bi se kontriralo, istovremeno je optužena i stara uprava (dakle ona koja je upravljala brodogradilištem u vrijeme koalicijske vlade) unatoč tome što je još krajem prošle godine taj isti DORH htio odustati od progona stare uprave zbog (valjda) nedostatka dokaza. Taktika je da ako već ne možemo izbjeći optužbe prema našoj ekipi, moramo barem dati percepciju da su svi isti. Druga zanimljiva stvar su i prijedlozi za pritvaranje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, no pitam se,Despair.com: It could be that the purpose of your life is only to serve as a warning to others.

    ako su akteri cijele priče imalo pametni onda su na svjedoke utjecali u proteklih godinu dana kada su slobodno hodali brodogradilištem. Drago Maček (aka. Iceberg, vidi ironije naziva obzirom da se njegovo ime spominje i oko Kraljevice ali i TLMa ;) će čini se završiti tamo gdje sunce ne sja i sada ovisno o honoraru kojeg je dobio i osjećaju za samopreživljavanje možda (ipak, samo možda, jer u HDZu vrijedi osim zakona pozitivnog mišljenja i zakon šutnje; ) odluči ispričati priču, ipak, ne vidimo često HDZovce u zatvoru (barem ne one državotvorne, a za ove je više nego očigledno da su preko dobre volje na putu za zatvor).

  • Treća zanimljiva stvar oko Brodosplita je da je istražni zahtjev stao s upravom i nije se proširio na nadzorni odbor. Nadzorni odbor (da ponovimo gradivo) nadzire rad brodogradilišta a prema zapisniku sa sjednice NO Brodosplita, nadzorni odbor je odobrio sporne ugovore unatoč tome što je bilo jasno rečeno na samoj sjednici kako su ugovori sumnjivi te je bio iznesen niz nepravilnosti i neuobičajenih postupaka u svezi s tim ugovorima. Inače, sabor danas raspravlja o povjerenju ministru Branku Vukeliću – u normalnim uvjetima on ne bi bio na ovome mjestu, a sve da ga je i netko postavio do današnjeg dana bi dobio nogu nekoliko puta, no mi živimo u hrvatskoj, a HDZ je vladajući pa “common sense” ovdje ne funkcionira. U predizbornoj godini gotovo je nemoguće da bi premijer dozvolio da mu oporba torpedira ministra i na taj način eksponira sav jad i bijedu HDZove vlasti.
  • Nemojte zaboraviti kako sjednicu sabora možete gledati i na internetu (www.sabor.hr).

Zanimljivi dan se sprema.

Misao dana:
We all know what Parliament is, and we are all ashamed of it.

2 replies on “Dan poslije sutra”

Mogu samo reći: još jedan odličan tekst i napokon, hvala ti bože :-), redizajn bloga. Ovako je puno bolje. Dugo ti je trebalo :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *