Categories
Blog

5+5 (ili meme uzvraća udarac)

A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyse a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialisation is for insects.

Zahvatila su me preko vikenda dva meme-a; prvi od Aljoše kojeg zanima pet stvari koje o meni niste znali, a danas i Berislav s pet web aplikacija koje su mi promijenile život. Pa da krenemo (s prvom Aljošinom petorkom):

  1. Dirty dancing: U prvom razredu osnovne škole bio sam u folklornoj sekciji i na neki praznik (vjerojatno dan republike) morali smo otplesati nešto (u glavi mi je ostalo “Od Vardara pa do Triglava” no nisam siguran). To je bio ujedno i moj posljednji ples, i nitko me nikada poslije toga nije vidio da plešem (i šanse da me vidi su iz dana u dan sve manje i manje).
  2. Top Gun: Krajem osnovne, pobjedio sam dvije godine za redom na “Znam – Hoću – Mogu” (to je bila nekakva manifestacija u sklopu velesajma, čini mi se proljetnog), a pobjedio sam na natjecanju za fotografiju. Fotografirati znam, rekao bih čak jako dobro, no nažalost – u stanju sam samo napraviti tehnički sjajnu fotografiju, od kompozicije i ostalih vizuelnih elemenata koji dobru sliku čine dobrom slikom nažalost ništa.
  3. Rebel without a cause: U srednjoj školi sam se sukobio s nastavnikom koji je doslovce maltretirao djevojke (uglavnom djevojke, ali nisu one jedine bile meta). Zbog toga sam gotovo pao godinu, tražio sam i dobio razredni ispit kojeg sam polagao pred nastavnicima druge škole. Godinu sam završio s odličnim, a profesor je ostao bez posla.
  4. Hackers: Kada sam imao 16 godina napisao sam softver koji je omogućavao komunikaciju između PCa i jednog zatvorenog sustava koji se bazirao na PC/M-u (ako se netko toga sjeća). Sva prava na softver sam bio zamoljen prodat,i a zadržao sam ih jedino za bivšu državu gdje sam softver prodao na nekoliko adresa, a kao jedan od rezultata je bio i intervju sa mnom u Računarima.
  5. Hi-Fi: Čini se kako sam na CDove i knjige u posljednjih petnaestak godina potrošio više nego Ivo Sanader na svoj ručni sat.

Berislavov meme je malo kompleksniji jer za početak ima naslov “pet web aplikacija koje su mi promijenile život”, pa osim što mi nijedna nije promijenila život, nikako da ih nabrojim pet – tako da sam malo snizio kriterije i raširio opis:

  1. RDP: Remote Desktop Protocol je Microsoft počeo koristiti tamo negdje 1998 – ideja je da koristite thin klijente (što je naziv za miša i tastaturu spojene na monitor) a da se cijela akcija dešava na nekom serveru. Ja koristim RDP sada već osam godina i za office potrebe nisam naišao na bolju i jeftiniju radnu okolinu. Stvar jednostavno rastura, a totalni je bonus što mogu sjesti na bilo koje računalo širom svijeta i logirati se na moje; ne moram nositi notebookove, brinuti o internet vezi…
  2. GMail: ok, moram priznati gmail koristim svakodnevno i u posljednje vrijeme sam razvio i naviku da mi je cijelo vrijeme dignut u nekom prozoru. Nisam previše tražio niti previše koristio različite web klijente, no od ovih koje jesam gmail je neusporedivo bolji pa nisam niti previše motiviran za daljnjom potragom. Ako nemate gmail account krajnje je vrijeme da ga pribavite (mailnite mene ako vam treba pozivnica).
  3. Google: ok, vrlo stereotipno. No smatram sebe malim guruom pretrage i pionirom čudnovate uporabe tražilice. Google koristim za doslovce sve i svašta, od pretrage pa sve do spell checkinga (ponekad, za neke kompleksnije pretrage ili za usporedbu rezultata iskoristim yahoo ili dogpile).
  4. BlackBerry: svoj prvi mail u VIP na temu BBerrya sam poslao tamo u veljači 2002 godine i tada pojma nisu imali što ja od njih očekujem. Jedan sam od prvih blackberry korisnika u .hr i cijeli bberry koncept je toliko različit u odnosu na sve drugo što sam dosada koristio i ako možda i nije finalno rješenje, onda je zasigurno put prema kojem će ići spajanje mobilne telefonije, wirelessa i računala.
  5. WordPress; wordpress je softver koji tjera ovaj blog i kroz njega sam naučio dosta o web aplikacijama i optimizaciji.

Moj meme bi išao slijedećim sjajnim ljudima: Zli_girl, M., Mr. Wolf, Neutrino, Siniša (možete birati koji od ova dva meme-a ćete odabrati ali jedan vam ne gine).

Misao dana:
A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyse a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialisation is for insects.

8 replies on “5+5 (ili meme uzvraća udarac)”

i-scream.net » Blog Archive » 5 stvari koje ćete saznati o meni ako pročitate ovaj postsays:

[…] Ekipa se okolo raspisala (blogowski, mračni, borja i aljoša) , al da “meme” ne umre prije reda, iskoristio sam ga kao povod za post. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *