Categories
Politika

Zakon o zaštiti nesposobnih

Jedna od mojih uobičajenih blogerskih destinacija je i Freakonomics blog. Na Freakonomics sDespair.com: If a pretty poster and a cute saying are all it takes to motivate you, you probably have a very easy job. The kind robots will be doing soon.am se navukao negdje tamo u travnju na putu od Birminghama do Zagreba kada sam ovu sjajnu knjigu pročitao u, što bi ameri rekli “single sitting” (iako to nije totalno točno, jer sam na putu od Birminghama do Zagreba koristio vlak, podzemnu željeznicu i avion, a dosta vremena sam proveo i po čekaonicama).

Knjigu su napisali ekonomisti koji izvlače najčudnije zaključke na temelju naizgled nepovezanih događaja. Knjigu svakako pročitajte.

Nego, danas je na njihovom blogu osvanuo tekst o tome kako američki kongres pokušava donijeti novi zakon koji se zove otprilike: Zakon o Amerikancima bez sposobnosti. Ovim zakonom se zakonodavac brine o (kako istraživanje pokazuje) 50% amerikanaca koji nemaju sposobnost niti ambiciju osigurati sebi smislenu ulogu u društvu.

Čak je i sam predsjednik (aka. George W. Bush) istakao veliki uspjeh Američke pošte koja zapošljava ljude neovisno o njihovim sposobnostima i u kojoj 74% zaposlenih nema zadovoljavajuće radne sposobnosti i vještine.

Sva sreća da nama takav zakon uopće nije potreban jer imamo dobro razrađeni paralelni sustav zapošljavanja koji jedino uključuje da morate imati barem malo rodbine; isto tako umjesto pošte gdje ameri koncentriraju svoje nesposobnjakoviće (eto, statistika kaže da ih ima 50% dok je u pošti njih čak 74%) mi imamo na raspolaganju cjelokupnu državnu upravu.

Misao dana:
If a pretty poster and a cute saying are all it takes to motivate you, you probably have a very easy job. The kind robots will be doing soon.

3 replies on “Zakon o zaštiti nesposobnih”

Ajme, taj članak je zvučao totalno originalno i izvorno, da gotovo da sam povjerovao, jer to bi bilo tako američki… iako mi je priča oko toga bila malo tanka za beneficije za zapošljavanje jednog neambicioznog na dva ambiciozna, ali tek kad su spomenuli The Onion, prokljuvio sam… :) A kod nas… hm… da vidimo… policajci bez vozačke postaju inspektori i voze službene automobile… itd. itd. itd. :)

Neeee, u Hrvatskoj nije dovoljno imati rodbinu, nego to treba biti rodbina s pedigreom – dakle, prezime mora biti dovoljno prepoznatljivo da te zemljaci skuže i to je to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *