Categories
Politika

Sanader u trideset sekundi…

Kaže 101 kako će danas predsjednik nam vlade (za one koji ne znaju) dr. Ivo Sanader osobno uručiti prve uplatnice za otplatu umirovljeničkog duga.

(iskreno se pitam da li je takav photo_oportunity stvar koju treba ovjekovječiti, predsjednik vlade koji će uručiti te prve čekove bi morao gledati u pod, pokriti se ušima i posipati se pepelom, a ne se šepuriti pred kamerama prezentirajući sebe kao osobu koja je ispravila nepravdu koju je napravila stranka kojoj je on na čelu i u kojoj je aktivno sudjelovao upravo u vremenu kada je cijeli dug nastao)
Dug umirovljenicima nastao je tijekom vladavine a kada je navodno taj novac bio korišten za obranu zemlje i/ili obnovSretni umirovljenici - kontradikcija u pojomovima?u. Gledajući spektakularne propuste koji su se dešavali u ovoj državi u posljednjih petnaestak godina, niti sekunde ne vjerujem u takav razvoj događaja.

Dug je naravno potrebno vratiti i u političkom manevru kojega već dugo nismo vidjeli Ivo je uspio ugovoriti s umirovljenicima povrat dugovanja na način da ili odaberu brzi povrat duga (četiri polugodišnje rate od kojih prva dospijeva ovaj tjedan) ali uz diskont od 50%, ili sedmogodišnji povrat ali u 100% iznosu (iskreno, nisam se previše bavio time da vidim da li je uopće uključena nekakva pravična kamata?).

Diskont prilikom povrata dugovanja je jedna zakonska kategorija koja se ponekada koristi, no imajući u vidu jad od naših državnih financija (ili nedostatka istih) i osjetljivost situacije, da ne spominjem riječi poput moral ili etika – pitanje je da li se baš moralo ili smjelo pribjeći takvom rješenju. Ako vam nije jasno zašto to pitam onda trebate pogledati statistiku koja kaže kako je velika većina umirovljenika odabrala brzi povrat (dakle 50% ali brzo u odnosu na 100% ali sporo), što samo govori o tome kako su umirovljenici jadni sa tim svojim penzijama te kako će ovaj novac iskoristiti brzo kako bi pokrili neke minuse, možda si instalirati kakav klima uređaj ili kupiti nešto što im vitalno treba (primjerice uplatiti dopunsko zdrastveno osiguranje).

Američka organizacija moveon.org puno je svoje energije uložila kako bi američkoj javnosti razotkrila stvarno naličje Busheve administracije, i jedna od metoda koju su iskoristili je kreiranje natječaja za najbolju video prezentaciju Busha u 30 sekundi. Jedna od meni najboljih je ona s poligrafom.

Kakve bi filmiće mogli napraviti sa Sanaderom? Da li je možda ova priča s umirovljenicima u igri, što mislite o onim plakatima o cijeni benzina koji su nepotpisani stajali pokraj naših prometnica u tijeku posljednje parlamentarne kampanje?

Koja je po vašem mišljenju najveća laž, obmana ili propust koju je Sanader napravio?

Misao dana:
In Mexico an air conditioner is called a politician because it makes a lot of noise but doesn’t work very well.

6 replies on “Sanader u trideset sekundi…”

Koja je po vašem mišljenju najveća laž, obmana ili propust koju je Sanader napravio?

Konkurencija je strašna, ali nešto ipak moram izdvojiti.
Suradnja s MMF-om.
Čisto zato što je to najveći ekonomski uteg na leđima naroda, i zalog za gadnu budućnost, a nitko se nikada u medijima nije dotakao tog problema.

I onda se čovjek upita zašto penzioneri i dalje glasuju za HDZ ako smatraju da su doživjeli nepravdu :)

Meni je najveća obmana Pelješki most; zamislite, projekt od “nacionalnog značaja” koji će otplaćivati slijedećih 17 generacija, a do isteka mandata ove vlade vjerojatno neće niti započeti građevinski radovi.

[…] lipanj Probao sam usporediti čudnovatost cijene nafte u odnosu na cijenu mlijeka,  totalno očekivano sudac je odlučio maknuti štrajkaše iz TDZa (još jedan u nizu mojih nepopularnih stavova) a bavio sam se i klasifikacijom hrvatskih poduzetnika. Na temelju jedne prezentacije napisao sam tekst o venture kapitalu, zabrinuo sam se za okoliš, nadrobio sam nešto o balanced scorecardu, a pročitao sam i sjajnu knjigu Dan Gillmorea Mi medij. Oprala nas je sredinom lipnja afera iz ne tako zlatne požeške doline. Brinuo sam o tome kuda nas vode mediji, a zapitao sam kako bi izgledao spot o Ivi Sanaderu u 30 sekundi? Mjesec sam zatvorio prilično edukativnim tekstom koji se zove “vodič kroz galaksiju za samostalne blogere”. Misao dana: A physicist, a mathematician, and a mystic were asked to name the greatest invention of all time. The physicist chose the fire, which gave humanity the power over matter. The mathematician chose the alphabet, which gave humanity power over symbols. The mystic chose the thermos bottle. “Why a thermos bottle?” the others asked. “Because the thermos keeps hot liquids hot in winter and cold liquids cold in summer.” “Yes — so what?” “Think about it.” said the mystic reverently. That little bottle — how does it *know*?” hr.digg|prijaviThese icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *