Categories
Ostalo

Što je to interpelacija?

Danas se ponovno na vijestima provukla riječ interpelacija, pa ako se poput mene pitate što je to interpelacija tada možete definiciju pročitati na stranicama wikipedije. Ukratko, interpelacija je situacija kada primjerice parlament traži od vlade ili neke ključne osobe objasni neki akt ili politiku. Interpelacija je koncept nastao u marksizmu kao objašnjenje procesa u kojem ideologija objašnjava ili argumentira neku temu. Interpelacija se u osnovi ne razlikuje puno od pitanja koje bi zastupnik u saboru postavio članu vlade (iako je interpelacija možda malo općenitiji pojam).

7 replies on “Što je to interpelacija?”

Interpelacija je oblik zakonodavne kontrole nad radom Vlade.Pravo pokrenuti inerpelaciju ima najmanje 1/10 zastupnika i pismeno je podnose predsjedniku Sabora.Ako sam dobro shvatila, zastupnici traze od Vlade da objasni neki upravni akt i o tome se provodi rasprava.Naime,ucim to za ispit pa sam u Google ukucala ovaj pojam i izbacilo mi je ovu stranicu pa bih molila nekog tko je upucen da to malo pojasni.Hvala!

Althusser ima dosta toga o interpelaciji u djelu ”Sociologija i ideološki aparat države”. interpelacija je za njega strategija koja doziva individue da postanu subjekti, transformira ih tako da zauzmu svoje potrebne položaje.

U knjizi koju trenutno koristim za svoj diplomski, naišla sam na riječ interpelacija i evo kako ju je autor objasnio ( u njezinom pravnom značenju): Interpelacija je pravo koje ima svaki zastupnik parlamenta da zatraži objašnjenje od vlade u vezi s nekim predmetom ili s nekim događajem.

eto, pa možda nekome bude od koristi ako utipka u google tu riječ, jer se očito među prvima otvara ova stranica.. :)

Mozda ce vam ovo pomoci. Clan 204-227

http://www.parlament.gov.rs/narodna-skupstina-/vazna-dokumenta/poslovnik/postupci-za-donosenje-akata-i-drugi-postupci.1338.html

Obratite paznju na razliku izmedju poslanickog pitanja i interpelacije, ja sam imala interpelaciju kao pitanje na drzavnom ispitu pa su me pitali i da objasnim razliku, a razlika je u tome da je za interpelaciju potreban odredjeni broj poslanika (u Srbiji 60) i da se posle interpelacije moze traziti raspustanje Vlade, i procedura je slozenija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *