Categories
Priroda i društvo

sound and vision… (3:05, David Bowie, Best of Bowie [Brazil], 2002)

Jučer sam krajičkom oka gledao Otvoreno i raspravu o narodnjacima, turbofolku ili kako se to već zove.

Ignorirajući hloverkine plesne pokrete na performance Siniše Vuce (što je ušlo u kategoriju koju bi srpski pesnik opisao sa “Sedim, Gledam, ne verujem”), čime se dotična svrstala (u po meni) pogrešni tabor i izgubila jednu količinu donekle pozitivnih bodova koje sam za nju rezervirao cijela priča je otišla u totalno krivom smjeru.

O narodnjacima sam tijekom posljednjih dvadesetak godina razmišljao dosta često i nisam našao efikasno rješenje za taj fenomen. Jedno od popularnijih rješenja bi bilo uvođenje poreza ili barem trošarina, no kako je riječ o vrlo subjektivnoj tematici teško da se mogu definirati precizne karakteristike koje bi jednu ili drugu muziku svrstale u narodnjake – a osim toga, tko sam ja (ili tko drugi) da kaže da su narodnjaci loši?

Može biti da žestoko griješim, no mislim da je slušanje narodnjaka intelektualna karakteristika pojedinaca (poput razlike između seljaka koji živi na selu i uzgaja žitarice vs. seljaka kao intelektualne osobine; dakle odraz primitivizma i odavno prevaziđenih stavova) uzrokovana lošom i nestimulativnom okolinom i nedostatnim školovanjem – pa je stoga jedini način da se toga riješimo školovanje, a za što će trebati vremena i vremena.

Eto, nema boljeg primjera nego Siniša Vuco koji je svojim intelektualnim izlaganjem razbio svake sumnje o sebi i svojem intelektu ili svojim stavovima (mislim, čovjek očito nije glup, no s takvim stavovima ne možeš uspješno funkcionirati u današnjem društvu – ili možeš?).

Užasavam se svega toga i teško mi je to gledati jer znam da smo demokracija i da su neki osjećaji koje mi bude takve emisije i takva ekipa ne samo zakonom zabranjeni nego i ženevskom konvencijom.

Gledam tu ekipu i mislim si o 4,5 milijarde godina evolucije i čini se da ništa nismo naučili :(

Anyway, imam sjajan web site posvećen narodnjacima, site je pravi biser hrvatskog interneta u cijelosti posvećen seljacima i onima koji se tako osjećaju (seljacima kao intelektualnoj osobini), site se zove Zeru-mozga, organiziran je kao wiki, a jedan od članaka na siteu se direktno bavi mojim od jučerašnjim idolom Sinišom Vuco. Link je legenda i toplo preporučam posjet, a nikako nemojte zaobići seriju članaka o degustaciji vina.

Misao dana:
Support bacteria – they’re the only culture some people have

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *