Categories
Ostalo

stolen car (take me dancing)… (3:58, Sting, Sacred Love, 2003)

Prije nekog vremena sam naletio na članak u jednom od mnogobrojni auto magazina o novoje generaciji Lexusa IS. Lexus je (za one koji nisu znali) luxury division of toyota (a o toyoti bi mogao pričati/pisati poprilično dugo jer sam pomalo religiozno zaljubljen u njihov koncept proizvodnje).

U svakome slučaju, Lexus bi se negdje od sredine slijedeće godine trebao početi prodavati u hrvatskoj što će ga napokon učiniti dostupnime (teoretski, lexusa je moguće kupiti i danas kroz sivi uvoz, no servisi nisu opremljeni za taj automobil i nema baš smisla ići do austrije za svaki pa čak i redovni servis).

Lexus IS je najmanja serija Lexusa i namijenjena je natjecanju (kvalitativnom, cjenovnom…) s višom srednjom klasom vozila, uglavnom njemačkim automobilima poput BMWa serije 3, Audija A4 ili VW passata. IS kao generacija automobila lansiran je prije nekh šest godina i ovo mu je druga generacija, a značajna je ne samo zato jer će uskoro postati dostupna u hrvatskoj nego i zato što je to prvi Lexus (ikad) koji dolazi s diesel motorom (diesel je bitan jer su po mom sudu moderni common rail diesel motori superiorni benzincima u apsolutno svakoj normalnim ljudima suvisloj kategoriji).

Neke reviewe o IS220d (konkretni naziv diesel varijante) možete pronaći ovdje ili ovdje, a ako imate ADSL onda na ovoj adresi možete vidjeti i kraći video na tu temu.

Kada su automobili u pitanju mene prvenstveno interesira veličina (nakon jednog ružnog lančanog sudara u njemačkoj nemam više namjeru voziti automobile kraće od 4.5m iz meni sasvim očiglednih razloga), štedljivost i komfor vožnje, sigurnost, neupadljivost i dobar odnos cijene i dobivenog (što je s njemačkim automobilima praktički nemoguće za izvesti).

Jedina mana koju mogu ovome autu nabrojati (a bez da sam ga i vozio) je pogon na zadnje kotače, što smatram velikim problemom.

Misao dana:
NOTE FOR YOUNG PEOPLE AND AMERICANS: One shilling = Five Pee. It helps to understand the antique finances of the Witchfinder Army if you know the original British monetary system:

Two farthings = One Ha’penny. Two ha’pennies = One Penny. Three pennies = A Thrupenny Bit. Two Thrupences = A Sixpence. Two Sixpences = One Shilling, or Bob. Two Bob = A Florin. One Florin and one Sixpence = Half a Crown. Four Half Crowns = Ten Bob Note. Two Ten Bob Notes = One Pound (or 240 pennies). One Pound and One Shilling = One Guinea.

The British resisted decimalized currency for a long time because they thought it was too complicated.

One reply on “stolen car (take me dancing)… (3:58, Sting, Sacred Love, 2003)”

Neupadljiv auto je masovan auto kao što su fiat punto, opel corsa i slični. Lexus iz svakog kutka vrišti velik sam, brz i skup. Dakako, od prosječne Štefice ne očekujem da uračuna gubitak vrijednosti, cijenu servisa i druge parametre koji su tako lako(nski) stavljeni pod ekonomičnost pa tako ovdje i završavam svoj prvi i posljednji posjet blog areni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *