Categories
Politika

big iron… (3:52, Johnny Cash, Unearthed III: Redemption Songs, 2003)

Malo prije na vijestima čujem kako je opozicija u Sisku skupa s nekim prebjezima iz SDPa dala nogu dosadašnjem gradonačelniku i blogeru Davorku Vidoviću, inače SDPovom saborskom zastupniku i nekadašnjem ministru rada i socijalne skrbi (za one koji nemaju toliko dugotrajno sjećanje).

Sada slijedi uobičajena i očekivana bitka oko legalnosti cijele odluke, što će se razvlačiti slijedećih nekoliko tjedana, pala je koliko razumijem i koja krivična prijava (čija je sudbina vjerojatno najtamnija ladica u posljednjoj kancelariji vlažnog podruma sisačke policijske stanice/državnog odvjetništva koja je nakon ovih gotovo pa petnaest godina HDZovog suverenog vladanja sasvim sigurno indoktrinirana do kraja). No u krajnjoj instanci Davorko će (neovisno o tome koliko simpatičan bio i meni i narodu) navjerojatnije izvisiti i to je (vjerojatno) i njemu jasno iako to neće reći na glas.

Ironično je da je Ivo koji upravlja cijelom lutkarskom družbom zvanom Vlada RH jedina je šansa za spas Siska, jer ako je imalo inteligentan shvatiti će kako otimanje mandata na način koji je to napravljeno u Sisku (a vjerojatno i na mnogim drugim mjestima) nije dugoročni recept za uspjeh, te bi daleko mudrije rješenje (kada bi postojala šansa da HDZ dobije mandat) bilo ponavljanje izbora. Razlika između Siska i Mrduše Donje u kojoj se odigrao potencijalno identični scenarij je u tome što je Sisak ipak grad solidnije veličine, te da se tamo sukobljava s gradonačelnikom tj. organizacijom SDPa koja je očigledno nešto i radila, te koja nije totalno anonimna.

Ja ne znam kako Sisčani gledaju na cijelu priču, no da sam ja tamo, dobro bi zapamtio ovaj događaj pa čak i da sam zadrti HDZovac jer se smjene vlasti događaju na izborima, a nikako se to ne bi smjelo raditi putem zakulisnih igara, manipulacijama poslovnika i na izrežiranim sjednicama u salama restorana.
S druge strane, nadam se da će i SDP malo više naučiti o tome koga i zašto stavlja na svoje liste jer stavljajući na listu ljude koji mogu biti tek tako (pot)kupljeni ugrozili su svoju poziciju i donekle su se ponijeli neodgovorno prema svojim vlastitim biračima.

Sisak je najveći luzer u cijeloj priči jer je sustavno zanemarivan već godinama, a ovakva nestabilna situacija sasvim sigurno znači zaustavljanje svih aktualnih ili manje aktualnih projekata, rebalans proračuna, a na udaru će biti i pročelnici koji su (ako se dobro sjećam) vrlo nedavno odabrani javnim natječajem. Nadam se samo da imaju dobre ugovore i ugovorenu odštetu koja predviđa upravo ovakvu situaciju.

Eto, imam i prigodnu misao, baš za ovu priliku.

Misao dana:
When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realised that the Lord doesn’t work that way so I stole one and asked Him to forgive me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *