Categories
Ostalo Priroda i društvo

weather with you… (3:44, Crowded House, Woodface, 1991)

Ako ste propustili moje apokaliptične postove vezane za ptičju gripu (i državni proračun, zakon o računovodstvu i ostale koji se bave hrvatskom politikom :) onda bi ovaj slijedeći svakako morali pročitati.

Ne znam da li ste gledali (ja jesam) film Day after tommorow. U tom filmu raspredaju o teoriji kako je globalno zatopljenje koje uzrokuje topljenje ledenjaka na polovima promijenilo smjer struje vode koje kruže oceanima ove planete i na taj načain efektivno kontroliraju i upravljaju klimom i klimatskim promjenama.
Za potrebe filma, cijela akcija filma se događa unutar 48 sati (od jesenjeg dana do novog ledenog doba), a i razmjeri su vjerojatno daleko pretjerani (super cooled air na -100C i takve nekakve fore). No, dovoljno da skužite poantu filma; ako se oceanske struje poremete slijedi promjena klime.

Eto, čini se da se to i događa i na ewb siteu new scientista možete pronaći članak o golfskoj struji i novim mjerenjima koja se značajno razlikuju od prethodnih i koja kažu kako je golfska struja koja se inače negdje oko obala portugala dijeli na dvije strane promijenila odnose toka tople vode na način da europa dobija 30-50% manje tople vode nego do sada; ako se ovaj trend nastavi (a kažu to bi moglo biti u ovome stoljeću) onda bi za europu nastali novi klimatski uvjeti koji su se posljednji puta dogodili prije 12.000 godina. Članak kaže u svojem zaključku;

The last shutdown, which prompted a temperature drop of 5°C to 10°C in western Europe, was probably at the end of the last ice age, 12,000 years ago. There may also have been a slowing of Atlantic circulation during the Little Ice Age, which lasted sporadically from 1300 to about 1850 and created temperatures low enough to freeze the River Thames in London.

Danas je inače na snagu stupio Kyoto sporazum kojeg hrvatska još nije ratificirala (no nije niti amerika, a oni su dobar dio cijele priče za razliku od nas). Sve to skupa me podsjetilo na lika koji je na jednom kongresu gdje se raspravljalo (vjerojatno o Kyoto sporazumu) rekao: “Dečki i cure, super nam je sve to – no uzalud nam trud ako kinezi ostvare svoj plan da svaka kineska obitelj ima frižider do 2010.”

Misao dana:
I used to work in a fire hydrant factory. You couldn’t park anywhere near the place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *