Categories
Gadgets Internet

computer love… (6:20, Balanescu Quartet, Possessed, 1992)

Prije desetak dana sam dobio (kupio) moj blackberry i uspio sam (totalno očekivano) razviti totalnu ovisnost o uređaju.

Blackberry je dakle hibrid između PDA uređaja i GSM telefona, a osnovna razlika između bberrya i ostalih dlanovnika je u tome što bberry za komunikaciju koristi GSM mrežu (putem GPRS konekcije). Obzirom da je komunikacija 24/7 i postoji non-stop veza između bberrya i odgovarajućeg email accounta (što je predmet neke infrastrukture koja je preduvjet da bi sve skupa uopće radilo) emailove dobijate paralelno na bberry i u outlook (ili domino ili što već koristite). Ako imate tvrtku u kojoj je email uobičajeno sredstvo komunikacije tada uz bberry možete obaviti puno uredskog posla dok šećete gradom ili boravite izvan ureda. Kao dodatni plus, bberry može čitati i attachmente (sve što je popularnije je podržano, od tifa, jpega preko doc, xls i ppt dokumenata). I ako mislite da sve ovo nije dosta tada je važno znati da će bberry automatski updateati i vaš kalendar odnosno taskove, a isto vrijedi i za kontakte.

Sprava radi na javi (malo sporo ali efikasno), na bberry možete downloadati bilo koju java aplikaciju predviđenu za mobilne uređaje, a ja sam si instalirao mahjong, sudoku i danas MSN messenger. Sudoku je inače jedna zabavna i zarazna logička igra (zarazno poput tetrisa u svoje vrijeme) i idealno za ubijanje vremena u čekaonicama ili općenito dok gubite negdje vrijeme. Na ovome linku možete pronaći sudoku za PCa u vidu flash igrice.
Ovo sa MSNom je također jako zabavno jer se sada možete messengirati neograničeno i preko bberrya što u nekim situacijama može biti korisno.

BBerry ima i nevjerojatni coolnes faktor i njega masovno koriste poslovni korisnici, eto na ovim slikama možete vidjeti Alana Greenspana kako fokusirano tipka na svoj bberry (Alan Greenspan je predsjednik američkih federalnih rezervi – ekvivalent guvernera narodne banke i ujedno jedan od najmoćnijih ljudi na ovoj planeti, jedan od onih koji doista upravljaju stvarima i čije odluke su dalekosežne za sve nas).

BBerry je ukratko jedan od prvih uređaja koji spajaju internet, wireless i telefoniju u jednom uređaju – i to rade na jedan iznimno efikasan i kvalitetan način prihvatljiv poslovnim korisnicima. Mišljenja sam da je bberry uređaj budućnosti i da njegovo vrijeme tek dolazi (ne nužno u ovome obliku, no nešto na tragu funkcionalnosti koju bberry nudi danas).

Misao dana:
If knowledge is power, and power corrupts, and corruption is crime, and crime does not pay… Does knowledge, in the end, leave you broke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *