Categories
Hrana i piće Muzika

justified and ancient… (5:02, The KLF, The White Room, 1991)

Surfam danas popodne (besposleno), te sam nakon slashdota odletio na neki site koji ima review-e različitih siteova koji prodaju muziku, a koji je spomenuo kako je najbolji/najjeftiniji music site u stvari http://music.yahoo.com/. Obzirom da imam ipod-a iTunes mi je očigledno primarni izvor muzike. Cijeli koncept ipoda nije u samom mp3 playeru (odnosno AAC playeru u slučaju ipoda) nego u itunesima kao alternativnom načinu distribucije muzike. Obzirom da album kod nas košta cca. 120-130kn, dok puni album na itunesu košta 10USD moja motivacija da krenem donwloadati muziku koju ionako sada skoro pa u cijelosti slušam digitalno je sasvim jasna.

Problem itunes-a je naravno u tome što zbog različitih copyright prava oni ne dozvoljavaju nama (hrvatima op.a.) da downloadaju muziku osim ako imamo billing adresu u nekoj od zemalja u kojoj je itunes legalan. No, da bi spriječili nas improvizatore (nije da nisam probao) oni provjeravaju i broj kreditne kartice kako bi usporedili da li je kartica doista i izdana makar blizu adrese koju sam uredno prijavio (a adresu dobijete npr. tako da pronađete neki simpatični restorančić ili nešto slično). Dakle, itunes ne šljaka (btw. u americi ima itunes gift kartica koju bih bio i kupio da postoji mogućnost dopunjavanja, no nažalost to nije funkcioniralo).

Idemo tražiti alternative, a jedna od njih je gore spomenuti yahoo music store – no da bi mogli koristiti morate downloadati odgovarajući software kojeg sam uspješno uspio instalirati. Odlučio sam se za kupovinu albuma Robina Williamsa “A night at the Met” (to je standup komedija) i nakon upisivanja podataka s kreditne kartice i adrese restorana kojeg nisam posjetio za mojeg nedavnog posjeta Chicagou (tamo naime služe steakove od čak max. 96 unci ili ca. 3kg težine) uspio sam pokrenuti download!!! (eto u međuvremenu sam downloadao i Feel Good Inc. :)

Dakle, ako tražite site na kojem možete (donekle) legalno kupiti muziku za pola cijene koju bi platili u zagrebačkom CD shopu, onda je to music.yahoo.com, navalite dok ekipa ne poboljša security.

Naletio sam danas i na jedan blog na kojem sam našao slijedeći citati:

4
FA: Serbia? Beautiful country! I was there once, in 1985, beautiful nature… We were in Dabravik, Dubravnik, yeah, is that.. is that right?
Ja: Yeah. Dubrovnik. It’s in Croatia. I’m from Serbia. Serbs tried to destroy Dubrovnik by bombing. Luckily, we failed. Now GO FUCK YOURSELF.
Misao dana:
When I was little, my grandfather used to make me stand in a closet for five minutes without moving. He said it was elevator practice.

p.s. naslov današnjeg posta je ime jedne od pjesama sa KLFova jedinog albuma The White Room – KLF mi je oduvijek bio vrlo zanimljiva grupa i jako mi je žao što su izdali samo jedan album; imao sam svojevremeno i dva njihova singla (i to na pravim singlicama) koja danas naravno teško da možete pronaći u CD ili na siteu za download.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *