Electric eclectic

Naslov posta je naravno pjesma meni iznimno dragog glazbenika “Primus”-a, numera se nalazi na još legendarnijem albumu zvanom “Antipop”, toplo preporučam.

Pošto je Mračina ugrabio Priusa i vozika se njime okolo po fancy restoranima sa Boorjom, odlučih popratiti temu prijevoznih sredstava na električni i/ili hibridni pogon. No ja ću napisati nešto o nekonvencionalnim sredstvima prijevoza kao što su Segway, E-glide i Usurfer.

Upravo su mi ova prijevozna sredstva zanimljiva iz jednog razloga – a to je moja svakodnevna komutacija na ekološki prihvatljiv i istodobno zanimljiv, inovativan način. Segway definitivno ispada sa moje liste cool prijevoza jer je “nerd-looking” faktor previsok za mene. Vozio sam to čudo u Beču nekih sat vremena, bila neka promocija tih finti u centru, Vienna sightseeing with Segway. Iako je fora samo vozilo, imam osjećaj kao da sam gol i retardiran kada upravljam tim čudom, ne znam zašto?
Segway bi mi bio problem uparkirati ovdje u Beču, problem je to čudo odnijeti na 9. kat. Da ne pričam o nekom elegantnom transportu u Hrvatsku i nazad… neeee…

Ali imao sam priliku isprobati još dva ubercool prijevozna sredstva koja više odgovaraju mom temperamentu i stilu življenja. Pa evo malog osvrta na njih – totalno simpatične i korisne spravice!
Usurfer UM72
Prvo sam imao priliku isprobati Usurfer UM72, nemalo zaginuh na prvom ćošku. Nakon nekih 10 minuta vježbanja stvar polako postaje pitoma i ponekad krene u željenom pravcu. Radi se dakle o vrsti skateboarda koji je pogonjen električnom energijom, ispod aluminijske daske se nalazi baterija i pogonski motor od 150W koji omogućuje brzinu od 18 km/h što i nije tako loše. Nije mi se svidjela “trzavost” i osjećaj nestabilnosti pri maksimalnoj brzini – no to može biti posljedica moje zakržljalosti centra za ravnotežu od kojeg sam možda tražio previše u tom momentu :)
Kako god, imam osjećaj da je Usurfer poprilično dorađen proizvod i sa svojim dosegom od 15 km bi mogao zadovoljiti većinu mojih potreba, no ipak mi je malo spor.

Nepuna dva tjedna nakon ovog iskustva sam imao priliku isprobati pravu zvijerku koju mjerkam već od dana kada je na BoingBoingu objavljen post o njemu. Radi se o E-glide powerboardu, dakle skoro identičan proizvod poput Usurfera samo daleko dorađeniji, korisniji i coolnes faktor mu je nemjerljiv.
E-glide
Igrom slučaja se radilo o modelu E-glide 44 Magnum, koji mi se u biti i najviše sviđa od ponuđenih modela. Ovdje govorimo o pravoj akciji, maksimalna brzina je 32 km/h što znači da sada mogu prestići bakice sa pijaca i osjetiti vjetar u dreadovima! Motor snage 400W izuzetno elastičan i snažan pruža neku pouzdanost koja je izostala u gore navedenom modelu. Upravljanje je daleko bolje u ovom slučaju, čak i pri maksimalnoj brzini imaš osjećaj da kontroliraš situaciju i kočenje motorom ti nakon par minuta postaje totalno prirodno, kao da kočiš snagom volje.
Doseg na jednom punjenju iznosi zavidnih 30 km što je i više nego dovoljno za sve moguće destinacije na koje bih se uopće i uputio ovim čudom. Moram li uopće spominjati da ovakvu spravicu uzmete pod ruku i unesete u ured, stan, autobus? Predivno! Cijena od 439.00 $ uopće nije visoka ako uzmete u obzir koliko vam sati zabave može priuštiti ova spravica (QT video, super bg/mjuza!)!

Ono što nas sve obično “nervira” kod električnih naprava je ta njihova ovisnost o električnoj energiji koja nam je dostupna u domovima ili uredima, no na putu obično nemamo taj luksuz “besplatne utičnice” niti postoji elegantno i brzo riješenje “osviježenja” vaših rezervi. Vrijeme punjenja baterije je obično problem i zato sam do sada bio rezerviran u pogledu nabavke neke od ovih spravica. No, 4-6 sati za potpuno punjenje baterije i doseg od 30-ak km uz brzinu od 32/km je definitivno razlog više za logiranje na PayPal i kupovinu jednog od E-glide powerboardova.
Imajte na umu da sam samo ova tri proizvoda osobno isprobao, postoji već hoverboard sa 800W motorom koji ide oko 60km/h i sto čuda. Evo ga u akciji:

LINK: Youtube film (nemrem embedat!)

Neusporedive su ove naprave s autima, naravno – no radi se o trendu koji neće otici samo tako, radi se o alternativi i podizanju ekološke svijesti ljudi širom svijeta. Znam osobno ljude koji svaki dan putuju na posao automobilom u 50 km udaljeno mjesto, sasvim sami(?). To je 100 km dnevno, to je minimalno 35 000 km godišnje – što bi prevedeno u gorivo bilo oko 2000 litara potrošenih za transport samo jedne osobe na posao i nazad. Samo zamislite koliko takvih slučajeva ima u nas. Govorimo li o nekim kraćim dnevnim komutacijama, u rasponu od 2-20 km onda govorimo o većini dnevnih putovanja u našoj zemlji (moje mišljenje – ne nužno i točno), onda bi mogli primjetiti da bi upravo ovakve sprave bile itekako korisne i isplative većini njih. Da ne govorimo o uštedi, ekološkoj prihvatljivosti i fleksibilnosti tih prijevoznih sredstava. I dalje bi bio prijevoz individualan (što je u nas Hrvata neki čudan dokaz imovinskog statusa i samostalnosti I guess) – nema suputnika, nema znojavih pazuha ni mrtvačkog zadaha na vašem vratu …
Samo vjetar u kosi …

Jedan poprilično zgodan i prigodan stih iz gore navedene pjesme, upućen onima koji se usude dirnuti u sveto tržište automobilske industrije svojim vozilima na električni pogon.

“Don’t get caught with your fingers in my pie.
Mess with me and boy you’re surely gonna’ die.
If ever you’re in doubt about who or where I am.
I’m here, I’m there, I’m everywhere.
I am your Uncle Sam.”

Electric Uncle Sam

Join the Conversation

5 Comments

 1. Istina, stvar je ultra robustnim kablom vezana za upravljacku jedinicu, pomalo sam i sam bio skeptican prema tom i takvom rijesenju – no u roku od par minuta i zaboravis da drzis to u ruci :)

  Pokusao sam razmotriti neke druge nacine upravljanja no niti jedan nije ergonomski ucinkovit kao ovaj. Daljinsko upravljanje otpada radi same sigurnosti, zica je zica, IMHO.

  Ono to se meni mozda ucinilo izvedivim je neka vrst “osjetljive” podloge daske – recimo da je podijeljena na neke sekcije koje su osjetljive na pritisak te da pritisak na straznju stranu ubrza board, a pritisak na prednju stranu uspori board…

  E sad, koliko bi se to kosilo sa samom filozofijom skejtanja – pretpostavljam da bi se kosilo jako :) Tada nemosh radit flipove, ovo ono …
  Imas neku ideju?

 2. Mislim da “cool” faktor opada ako sam dobro zaključio da se brzina regulira uz pomoć pištolja kao za autiće i to ne one na daljinski nego spojene žicom.

 3. hi Ana :)

  Actually, taj skateboard se i zove “hoverboard” mislim da je taj termin prvi puta koristen upravo tamo – za nekih 150 $ mozes sama izraditi svoj vlastiti hoverboard, gle ovdje!

  Ali u biti ako pogledas isjecak na Youtube-u (klip 02:41) mozes li objasniti na koji nacin bi se moglo upravljati jednim takvim skateboardom? Ja ne mogu :) Mozda snagom uma, ali nekom fizickom interakcijom, tesko :)

Leave a comment

Your email address will not be published.