O blogu (i blogeru)

Marko Rakar

Mračni blog je blog kojeg piše Marko Rakar, komunikacijski savjetnik iz Zagreba. To znači da onima za koje radim omogućavam da svoju poruku na najbrži, najefikasniji i najjeftiniji način prenesu iz točke A u točke B. Većina mog posla se odnosi na političku komunikaciju i savjetnik sam političkim strankama i kandidatima.

Alumni sam Akademije za politički razvoj i akademije Novo društvo.

Član sam i jedan od osnivača hrvatske udruge Initium (udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva) i hrvatske udruge CROWD (Croatian Web Developers association), član sam upravnog odbora međunarodne udruge EAPC (Europaean association of political consultants) i upravnog odbora međunarodne udruge IAPC (International association of political consultants), višegodišnji sam član žirija za dodjelu Pollies nagrada američke udruge AAPC (American association of political consultants) i član žirija za World eDemocracy awards.  Član sam i TED-a, a od kolovoza 2012. godine i mlađi član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

Povremeni sam i gostujući predavač na različitim domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, kongresima ili učilištima (Fakultet političkih znanosti, INMED, IUC, PDF…). Na pojedinim projektima surađujem i s raznim međunarodnim institucijama (Vijeće Europe, European fund for the Balkans, UNDP, OSCE, Transparency Internatinal, US State department, Olof Palme International Center).

Autor sam više stotina članaka objavljenih u raznim domaćim i stranim časopisima, novinama i portalima (Bug, VIDI, Banka, Večernji list, Jutarnji list, net.hr, politicsonline…).

U civilnom društvu poznat sam i po tome što sam osnivač grupnog bloga pollitika.com i predsjednik udruge Vjetrenjača čiji su aktivnosti razotkrile mehanizme manipulacije biračkim popisima i javnoj nabavi te pokrenula niz promjena u zakonodavstvu.

Temeljem ovog projekta u 2009. godini dobio sam i prestižnu nagradu “Top 10 who are changing the world of politics on the internet” koju dodjeljuje World eDemocracy forum za doprinos promicanju demokracije i politike na internetu, iz istog razloga sam postao i Google fellow. 2013. godine američka Sunlight fondacija nominirala me za Open Government championa.

Nakon incidenta s registrom branitelja s nekoliko prijatelja osnovao sam udrugu Vjetrenjača čiji je zadaća promocija prava na pristup informacijama što činimo na način da na različite načine prezentiramo različite setove javnih podataka ili podataka za koje smatramo da su predmet javnog interesa.

Mračni blog nastao je u kolovozu 2004. godine na adresi mracniblog.blog.hr i pokriva veliki broj međusobno različitih tema. Mračni blog se preselio na ovu adresu u ožujku 2006. godine a sa sobom je pokupio i arhivu od rujna 2005. godine. Naziv bloga proizlazi iz kombinacije početnog slova imena i prezimena te pomalo pretjerane sklonosti crnoj boji, alternativnoj muzici, ironiji i cinizmu.

Sva autorska i ostala prava (copyright) na sadržaj objavljen na blogu su zadržana, no isto tako autor se odriče svake moguće odgovornosti koja bi proizašla iz upotrebe savjeta, ideja ili prijedloga iznesenih u tekstovima. Sav sadržaj na ovome blogu zaštićen je i Creative commons licencom, verzija 2.5, dijeli pod istim uvjetima.