Categories
Politika

Pollitika.com postaje online muzej i odlazi u povijest

Dvadeset i trećeg rujna 2006. godine objavio sam tekst, svojevrsni manifest s kojim je nastala pollitika.com. Od tada do danas je prošlo nešto malo više od jedanaest godina i promatrajući danas statistike vidim da je u tih 11 godina, malo više od 5.650 korisnika kreiralo impresivnih 15.700 objava i gotovo 530.000 komentara.

Ovih 530.000 komentara se možda i ne čini prevelikom brojkom, no nekako sam oduvijek mislio da jedan komentar na pollitici ionako vrijedi kao pojedinačna objava negdje drugdje.

U tih jedanaest godina bilo je ukupno 7.5 milijuna posjeta od cca. 2.3 milijuna posjetitelja. Na samoj pollitici utrošeno je impresivnih 114 godina nečijih života.

Pollitika.com je kreirana da bude demokratična platforma i u nju je ugrađen sustav samoadministriranja koji ima svojih prednosti i mana, no koji je uglavnom dugo vremena uspio održavati koliko-toliku suvislu razinu rasprave. Naslovnica se dugo kreirala automatski po broju pozitivnih glasova redovnih posjetitelja, a komentari se nikada nisu brisali (makar sam mnogo puta bio optužen za cenzuru i još koješta) nego su umjesto toga bili uklonjeni samoglasnici (što je i danas prilično rijetka moderatorska tehnika), a ponekada kada bi rasprava postala suviše burna i puno previše osobna bio sam prisiljen nekolicinu (i vrlo često jedne te iste ljude) udaljavati s pollitike na nekoliko mjeseci hlađenja. Osim toga, bio sam prozivan više puta zbog pollitika.com, u nekoliko navrata (otprilike jednom godišnje) bi mi prijetili kojekakvi odvjetnici zbog nečega objavljenog na pollitika.com, a dosta dugo sam morao i na skoro pa redovite obavijesne razgovore u policiju zbog tekstova objavljenih na pollitici.

Danas, jedanaest godina kasnije vrijeme je da pollitika.com “umirovimo”. Softver koji pokreće pollitiku je zastario, zahtjeva server boljih performansi a istovremeno broj posjeta se dijelom smanjio i preselio na društvene mreže koje nisu postojale u času kada je pollitika.com nastala. Moderiranje ne postoji već duže vremena i sve češće diskusije odu izvan granica dopuštenog ili onoga što ja smatram primjerenim tonom razgovora.

Iz svih tih razloga, od današnjeg dana (25. listopada 2017.), pollitika.com postaje read_only web stranica i više neće biti moguće kreirati nove sadržaje, već samo pregledavati ove postojeće.

Pollitika.com do daljnjega ostaje na internetu kao svojevrsni spomenik vremena i to na način da će se na naslovnici izmjenjivati sadržaji iz prethodnih godina.

Hvala svima koji su sudjelovali u kreiranju sadržaja na pollitika.com, bilo je zabavno, mnogo toga je pollitika.com pokrenula ili gurala – a po putu je stvoren i cijeli niz prijateljstava. Hvala!

One reply on “Pollitika.com postaje online muzej i odlazi u povijest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *